Nieuwsblog vluchtelingen

Zaterdag 23 april 2022: update over Oekraïners in ons Weltengebouw..

De vluchtelingen uit Oekraïne naderen volgende week de 2 weken in ons dorp. De toestand voor zover als wij weten lijkt redelijk status quo.

De bewoners in ons Weltengebouw houden zich bezig met o.a. koken en boodschappen doen. Zie je wandelen in het dorp, mag je ze best een keer aanspreken of vriendelijk knikken. Oekraïners lachen niet direct tegen anderen. Dat zit in hun cultuur, maar dat wil niet zeggen dat ze boos zijn. 

De wooncoaches doen hun best om de mensen het naar hun zin te maken en geven wensen aan ons door zodat wij dit uit kunnen zetten naar het dorp. Wat momenteel een grote wens is zijn fietsen. Damesfietsen met een slot hebben de voorkeur. Dus heb je een fiets over of wil je je fiets in bruikleen geven, aarzel niet en breng deze naar Welten. Bel wel even van te voren naar de wooncoaches: 06-10333869 (tijdens kantooruren). Alvast bedankt voor je begrip!

Een andere wens is het bijwonen van kerkdiensten in Eindhoven. De tijden en plaats lijken te variëren per weekend. Het is ons nog niet gelukt om deze mensen daar te krijgen. In het weekend rijden er geen buurtbussen, vandaar en fietsen hebben we nog amper. Dit moet volgende week beter.

Maandag 25 april is er de eerste jarige job. Vrijwilligers hebben al slingers en ballonnen gebracht en een taart zal bezorgd worden. De Oekraïners willen dit namelijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Wie weet wat er nog komen gaat en wat mogelijk een hulpvraag gaat worden. Voor nu niet meer nieuws!

Tot volgende week!

Opgeven om te rijden (bijvoorbeeld naar de kerk in Eersel of Eindhoven) en om fietsen te brengen mag ook via vluchtelingenvessem.nl dan krijg je antwoord terug van Rita of mij. Alvast bedankt!
De groetjes van Rita Willems en Hannie Maas.


Vrijdag 8 april 2022: update over Oekraïners in ons Weltengebouw.

Op basis van gelijkwaardigheid en open communicatie zijn de werkzaamheden afgelopen week een groot succes geworden in ons Weltengebouw. De grote klus is cum laude geslaagd. Dankzij de inzet van in totaal wel 50 vrijwilligers werden alle werkzaamheden tot een meer dan goed einde gebracht. Ook de coördinatie vanuit de medewerkers van onze gemeente was grandioos. 

Deze week heeft ervoor gezorgd dat we groot vertrouwen gekregen hebben in het verdere verloop van het proces wat eigenlijk nog moet beginnen. De vluchtelingen uit Oekraïne moeten namelijk nog komen.

Dit brengt ons bij volgende week:

Vanaf maandagmiddag 11 april komen waarschijnlijk de eerste vluchtelingen aan. Dit zal in kleine getale zijn om de dagen daarna meer te worden tot ongeveer 43 mensen.

Het Weltengebouw gaat beheerd worden door twee verantwoordelijke mensen waarmee wij nog contact gaan leggen. Mochten zij gerichte hulp nodig hebben dan hoor je van ons. Je zult wel begrijpen dat vrije inloop in het gebouw nu even niet kan. We weten namelijk geen van allen wat voor mensen er gaan komen en in wat voor toestand zij verkeren. Ook de leeftijd weten we nog niet.
Kortom: volgende week wordt weer een spannende week waarin niemand precies weet wat er te wachten staat.

Wij hopen op ieders begrip als het gaat om terughoudendheid, althans voorlopig tot er meer duidelijkheid komt.
Volgende week hopen we weer meer te weten, dus……..
Tot volgende week!

Beste betrokkene, nogmaals bedankt voor je inzet en alvast bedankt  voor je begrip.
De vriendelijke groetjes van Rita Willems en Hannie Maas.


Zaterdag 2 april 2022: update over Oekraïners in ons Weltengebouw.

De aftrap is gemaakt. Gisteren, op 1 april en dat is geen grap zijn we met een 15-tal vrijwilligers gestart met een korte rondleiding door het grote gebouw wat eerst het gemeentehuis was en daarna een opleidingscentrum voor bankmedewerkers onder leiding van dhr. Welten. Tijdens deze rondleiding waarin duidelijk werd dat er nog veel moest gebeuren zijn de taken verdeeld van werkzaamheden die gisteren en deze week nog moeten gebeuren.

Volgorde van werkzaamheden:

1 april: aankomst van allerlei goederen zoals tafels en stoelen. We hadden sjouwers en klussers nodig die er ook waren.

4 april: aanlevering van bedden, beddengoed en mogelijk nog andere spullen. Wederom sjouwers en klussers nodig. Lijkt ook op orde wat betreft vrijwilligers.

5 april: bedden opdekken, 43 stuks, wat uit ervaring veel tijd kost. Hier mogen bovenop de al aangemelde vrijwilligsters meer mensen bij.

6 april: voortzetting van werkzaamheden zoals de bedden, poetsen, inrichten van de vele ruimtes enz.

7 april: voortzetting van 6 april en balans opmaken van wat nog meer te doen.

8 april: idem aan de dagen ervoor met mogelijk andere bijkomende werkzaamheden.

11 april: mogelijke aankomst van de eerste vluchtelingen uit Oekraïne.

De werkzaamheden die daarbij komen kijken zijn voor ons nog onbekend. Hopelijk kan ik daar iets meer over zeggen bij de volgende update in het volgende weekend.

Kortom: we hebben vele handen nodig om de klus te klaren deze week. Dit vereist wel flexibiliteit en begrip voor elkaar daar we allemaal afhankelijk zijn van levertijden en plotselinge veranderingen in het proces. Dus lieve mensen, heb je nog een gaatje over om even mee te helpen, loop gerust binnen om te kijken of je nog een steentje bij kunt dragen en ga zonder teleurstelling weer naar huis als dat niet zo mocht zijn. We hebben al een aantal vrijwilligers die sowieso komen maar zullen naar alle waarschijnlijkheid zeker nog wel extra handen kunnen gebruiken voor allerlei onvoorziene werkjes.

Beste betrokkenen, alvast bedankt dat jullie willen bijdragen om het, de Oekraïense mensen die uit het oorlogsgebied komen, comfortabel te maken. Volgende week weer een update. 

Met vriendelijke groet,
Rita Willems en Hannie Maas.


26 maart 2022: update van Oekraïners in ons Weltengebouw.

Zoals het er nu uitziet komt er schot in de zaak. Er wordt nog steeds hard gewerkt in ons Weltengebouw en volgende week hoopt onze gemeente een heel eind te zijn met de basisvoorzieningen.
Vanaf 1 april kunnen wij als vrijwilligers van start met het sjouwen van de grote spullen zoals meubelen en nog in elkaar te zetten bedden van Ikea. Ook moeten er dan stellages verplaatst worden.
Daar er heel veel mensen zich aangemeld hebben om hun steentje bij te dragen hebben Rita en ik besloten om een tiental mensen te benaderen uit de lijst van vrijwilligers om het een en ander mee te organiseren zoals de logistiek.
Dinsdag a.s. heeft de gemeente overleg om daarna zekerheid te geven over de nu nog ingeschatte procedure van 1 april.
De week daarna, vanaf 4 april gaan we verder met sjouwen, bedden in elkaar zetten en ruimtes inrichten om daarna een balans op te maken van goederen die nog tekort zijn in het gebouw. Specifieke spullen zoals kinderbenodigdheden kunnen we dan nog niet gebruiken daar we niet weten wat voor leeftijden de vluchtelingen hebben die gaan komen.
 
Dus beste vrijwilligers, we nemen contact met je op vanaf woensdag a.s. als je aangegeven hebt dat je wilt klussen, poetsen of sjouwen.
Ook nemen we contact op met de mensen die aangegeven hebben dat ze overal voor in zijn om samen met ons het proces te besturen.
De mensen die specifiek mensen willen begeleiden komen later aan zet. Wel zoeken we nog mensen die kunnen en willen tolken op allerlei momenten. Zouden deze zich aan willen melden bij vluchtelingenvessem.nl
 
Tot zover de update van deze week.
 
Tot volgende week!
 
Met de vriendelijke groetjes,
Rita Willems en Hannie Maas.

19 maart 2022: Update Oekraïense vluchtelingen in ons Weltengebouw:

Beste inwoners uit Vessem en omstreken,

Na een week verder en een overleg met de gemeente Eersel kunnen we wel zeggen dat er hard gewerkt wordt om opvangplekken te realiseren. In Eersel komen ook huizen vrij die mogelijk als eerste bewoond gaan worden. De mensen die werkzaam zijn bij onze gemeente zijn momenteel aan zet om de gebouwen zoals ons Weltengebouw  bewoonbaar te maken. Ook het meubilair zoals bedden, banken en tafels proberen zij zelf te regelen. Afhankelijk van hoever zij daarmee gaan komen zijn wij aan zet. Wat dat dus precies gaat zijn weet nog niemand. Het enige wat nu vrij concreet lijkt te zijn is dat ons Weltengebouw 4 april opgeleverd gaat worden als zijnde bewoonbaar met WiFi, bedden enz. Echter kan het ook zomaar zijn dat we dan toch nog allerlei spullen en hulp nodig hebben. We gaan proberen om een week voor 4 april duidelijk te krijgen hoever de gemeente Eersel gekomen is om daarna in actie te gaan om bij te springen. De bedden lijken van Ikea te komen en moeten dan b.v. in elkaar gezet worden. Er wordt dus hard gewerkt, maar er is voor ons en ook voor de gemeente nog weinig duidelijkheid in het proces.

Zo rond het weekend komt er een wekelijkse update op deze site, dus als er weinig nieuws te melden is, komt er toch een kort berichtje. Zo kan iedereen de laatste status meekrijgen. 

Nog even wat praktische info:

Wil je nu al van je goederen af omdat je geen opslag hebt dan kun je deze spullen ook naar kringloop Eersel brengen. De medewerkers van onze gemeente halen daar ook spullen voor de inrichting van hun opvanghuizen.

Het donatiegeld komt op de bankrekening van onze dorpsraad.

En wil je nog meer lezen over de stand van zaken dan heeft de gemeente www.eersel.nl/opvang-oekraiense-vluchtelingen en www.eerselvoorelkaar.nl nog meer informatie.

We hebben al veel aanmeldingen gekregen op vluchtelingenvessem.nl

Vrijwilligers, alvast bedankt! 

We houden jullie via deze site op de hoogte en gaan je persoonlijk via mail, app of telefonisch benaderen als we ook concreter in actie kunnen komen. 

Tot volgende week!
De vriendelijke groetjes van Rita Willems en Hannie Maas.