Vessem, een dorp om te leven.
Vessem is één van de kerkdorpen die horen bij de gemeente Eersel. Het dorp telt ongeveer 2200 inwoners (per 1/1/2011 : 2189). Vessem heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld tot een woondorp voor mensen die elders een baan hebben. Het van oorsprong agrarische dorp kent daarnaast enkele kleinschalige industriële bedrijven die werkgelegenheid bieden aan een aantal inwoners.
Ook de middenstand en de horeca zijn ruimschoots aanwezig. Bij de middenstanders behoren een supermarkt, een warenhuis, een bakker en een viertal horecabedrijven, waaronder enkele café’s, cafetaria’s en restaurants.
Vessem bezit een RK kapelkerk, een school voor basisonderwijs, een gemeenschapshuis “D’n Boogerd” met een gezondheidscentrum en sportzaal. Er zijn verschillende fysiotherapeuten met fitnesscentrum, een bankinstellingen, een pelgrimshuis “Kafarnaüm”, een kringloop- en ontmoetingscentrum “de Jacobushoeve”.
Recreatie
Vessem heeft geweldige recreatiemogelijkheden; er zijn diverse campings, B&B’s, recreatiewoningen. Je kunt hier geweldig wandelen en fietsen en ook aan horeca is er geen gebrek.
Om te sporten zijn er verschillende verenigingen: voetbal, dameskorfbal, volley, tennis, biljart, pony, vissen, vogelen en jagen. Sportpark “De Lille” biedt accommodatie voor de voetbalvereniging, de tennisvereniging en de dameskorfbalvereniging.
Historie
Vessem wordt al in 1292 in een oorkonde genoemd als de hertog van Brabant de inwoners van Vessem (en Wintelre) het gebruiksrecht van het gemeijnt (de heidegrond rond het dorp) toekent. Inmiddels weten we uit recente opgravingen op het kerkplein dat er al in de 11de eeuw boerderijen bij de kerk lagen. Dat betekent dat het dorp Vessem minstens 900 jaar oud moet zijn. De boerderijen die aanvankelijk alleen maar rond de kerk gegroepeerd lagen, schoven in de loop van de eeuwen langzaam naar het noorden. Doordat nieuwe landbouwgebieden werden ontgonnen, ontstonden er nieuwe buurtschappen zoals het Heike, de Donk, het Meerven, de Kuilenhurk, de Lantie, het Veneind en Driehuizen. Het centrum bleef echter nog dicht bij de kerk: de plek waar de Servatiusstraat op de Jan Smuldersstraat uitkomt. Tot de oudste Vessemse gebouwen hoort de kerktoren die omstreeks 1500 is gebouwd en de boerderij Maaskant 5.
Tussen 1648 en 1798 moesten de katholieken de kerk afstaan aan de gereformeerden. Ook overheidsfuncties zoals schepenen, borgemeester, secretaris en onderwijzers mochten alleen maar door bedienaren van de nieuwe godsdienst worden uitgeoefend. Het was een tijd van veel spanningen, waarin de katholieken tenslotte werd toegestaan een eenvoudige schuurkerk te bouwen. In 1729 kwam klokkengieter Jean Petit naar Vessem en goot ter plaatse twee nieuwe klokken voor de Vessemse toren en één voor de kerk van Middelbeers. De gebruikte lemen gietmallen kwamen bij de opgraving op het schoolterrein in 2003 te voorschijn. Vanaf 1800 ging het in veel opzichten beter met het dorp. De katholieken beschikten weer over hun eigen kerk. In 1849/1850 werd een stijlvolle pastorie gebouwd en in 1880 werd het kerkgebouw vernieuwd.
Ook in de landbouw ging het beter. Er werden grote boerderijen gebouwd zoals de momenteel nog bestaande “Jacobus”hoeve. Dank zij de windmolen werd er koren gemalen en olie geperst. Na een brand in 1893, werd de molen op andere plaats, de huidige, herbouwd.
Bierbrouwen, smeden, timmeren, strodekken, kuipen maken en weven hoorden eveneens tot de bedrijvigheden van het dorp.
De belangrijkste impuls kreeg Vessem doordat het met Wintelre en Knegsel vanaf 1815 één gemeente ging vormen, waarbij Vessem het centrum werd van het locaal bestuur. Vertegenwoordigers van dit bestuur zoals de burgemeester en secretaris woonden in Vessem. In hun voetsporen vestigden zich naderhand ook de notaris en de huisarts in het dorp. Samen met de locale elite ontstond een groepje notabelen, die over het wel en wee van het dorp waakten.
Een nieuw gemeentehuis werd in 1899 gebouwd op de hoek van de huidige Jan Smuldersstraat en de Wilhelminalaan. Burgemeester J.H. Visschers werd in 1917 opgevolgd door zijn zoon P.J.E. Visschers. Gedurende de oorlogsjaren 1942-1944 was burgemeester Jan Smulders van Oost-, West en Middelbeers waarnemend burgemeester van de gemeente Vessem c.a.. Door zijn principiële houding werd hij door de Duitsers opgepakt en naar een concentratiekamp in Duitsland afgevoerd. Hij overleefde de oorlog niet. In 1985 werd in Vessem een nieuw gemeentehuis gebouwd. Niemand had toen voorzien dat de gemeente in 1997 zou worden opgeheven en ingedeeld zou worden bij Eersel, Duizel en Steensel. Vanaf dat tijdstip was Vessem weer een gewoon kerkdorp, dat “zijn eigen broek moest ophouden”.