Cultuur Historisch

Een cultuurhistorische fietstocht door Eersel

Deze rijk geïllustreerde fietsroute begint in het hart van Eersel. Daarna leidt de route van 38 kilometer door vier van De Acht Zaligheden. Tijdens deze fietstocht maakt men kennis met de historische rijkdom die het kleinschalige landschap, net buiten het snelst geïndustrialiseerde deel van de provincie Noord-Brabant, te bieden heeft.

Achtergrond van de erfgoedroute Archeologisch onderzoek in de Kempen heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw vele ontdekkingen opgeleverd. Overblijfselen uit het verleden, zoals de vele grafheuvels uit de bronstijd, zijn duidelijk zichtbaar aanwezig in het huidige landschap. Voor veel mensen was er behoefte aan een goede beschrijving van deze plaatsen en het omringende landschap. Al in 1994 verscheen er een fietsroute langs karakteristieke Kempische dorpen. Deze route richtte zich vooral op de archeologische vondsten. Als snel ontstonden de eerste plannen voor de uitbreiding van de route, waarin naast archeologie ook ruimschoots aandacht was voor de cultuurhistorie van de streek. Uitgeverij Matrijs heeft deze plannen overgenomen en de nieuwe cultuurhistorische fietstocht is inmiddels een feit.

De erfgoedroute De fietstocht voert langs tal van zichtbare objecten en minder tastbare zaken uit de geschiedenis, zoals de volksverhalen over kabouterkoning Kyrië. De erfgoedroute begint in het hart van Eersel, een authentiek baandorp waar ooit teuten huisden. De route neemt de fietser vervolgens mee op een tocht over dekzandruggen en langs beekdalen. Hoog op de dekzandruggen, soms zelf op het stuifzand, zijn vele prachtige prehistorische grafheuvels te zien. De fietser komt langs kleine en flinke exemplaren, zoals de grafheuvel van Hoogeloon. Het Kempische landschap is eveneens bezaaid met tekens die wijzen op het Rijke Roomse leven. De fietstocht leidt dan ook langs de echte bakens in het landschap, de losstaande middeleeuwse kerktorens, en vele katholieke kapelletjes. Daarnaast voert de fietstocht langs de prachtige historische dorpen Steensel, Knegsel, Vessem en Duizel, de vrijheid Zandoerle en de plek in Hoogeloon waar in de tweede eeuw na Christus een invloedrijke man een imposant gebouw liet bouwen, een ‘luxe herenboerderij naar Romeins model’.

Boekgegevens Eersel. Een cultuurhistorische fietsroute door Liesbeth Theunissen en Mat Theunissen, 13 x 21 cm., 72 blz., genaaid gebrocheerd, ISBN 978 94 6148 013 2, rijk geïllustreerd in kleur, € 9,95. Vanaf 12 mei verkrijgbaar via de boekhandel en www.erfgoedroute.nl.

Reeds verschenen erfgoedroutes in de provincie Noord-Brabant: Oss. Een cultuurhistorische fietstocht; Ravenstein. Een cultuurhistorische fietstocht; Het oude Land van Aalburg. Een cultuurhistorische fietstocht.

Voor informatie over de fietstocht zie: Route Eersel

Ommetje van Vessem